Sikkerhed

Det er vigtigt at have fokus på en god sikkerhed fra start af når du vil lave en investering i kryptovaluta. Der er mange der gerne vil stjæle dine aktiver fra dig og er det først lykkedes for dem, er det oftest umuligt at få dem tilbage da de kriminelle kan holde sig anonyme.

Krypto Wallet

Man skal have en kryptowallet for at kunne holde sine kryptovaluta. Der er mange forskellige at benytte, dog til formålet med at investere i HEX vil jeg på nuværende tidspunkt kun anbefale Aurox og Metamask, som er internet browser extensions, samt Staker.app som er en app på iPhone og Android mobiltelefoner. En wallet er et stykke software der fungerer som ens digitale pung på blockchain (kryptonetværket). Den indeholder en public key / address (offentlig nøgle), denne kan man dele med andre og det er denne adresse man bruger for at overføre kryptovaluta til sin wallet. En wallet indeholder også en private key (privat nøgle), som man under ingen omstændigheder må dele med andre da den giver adgang til ens wallet og alle dens aktiver.

Ved oprettelsen af en wallet får man enten 12 eller 24 ord som kaldes ”Seed Recovery Phrase”. Disse ord skal gemmes og bruges i tilfælde af at man får behov for at gendanne sin wallet. Det frarådes at gemme dem digitalt hvor der er risiko for at hackere kan få adgang. Hvis de skrives ned på papir eller trykkes i metal, så gem dem forsvarligt så andre ikke finder dem, men stadig så du husker hvor de er. Hvis du mister adgang til din wallet og ikke har den private nøgle eller denne ”Seed Recovery Phrase” så kan hverken du eller andre nogensinde tilgå dine kryptovaluta. Der følger noget ansvar med ved at agere som sin egen bank, pas derfor meget godt på din private nøgle samt de 12 til 24 ord.

"Not your keys - not your coins"

- Richard Heart

Hardware wallets

Der findes hardware wallets som er små håndholdte enheder der kan gemme ens private nøgle. De kan hjælpe med at øge sikkerheden væsentligt i forhold til software wallets. Der kræver det nemlig at man står med denne enhed i hånden og godkender enhver transaktion som bliver forsøgt gennemført. Så hvis man er uheldig a blive hacket så vil de kriminelle ikke kunne flytte ens midler uden også at have fat i din hardware wallet og koden dertil.

Af de bedste og mest populære hardware wallets kan nævnes to brands: Trezor og Ledger.

Børser

De fleste vil starte med at investere i kryptovaluta igennem en centraliseret kryptobørs. Det er store firmaer som tjener gebyrer når brugerne køber og sælger deres udbud af kryptovaluta. Ved tilmelding er det nødvendigt at identificere sig så børserne kender deres kunder og de dermed efterlever krav om at undgå hvidvaskning. Brug et stærkt kodeord her som er unikt og benyt gerne 2FA (2-Factor Authentication) så du ved login skal bevise at du er den rette bruger, f.eks. ved kode på sms/mail eller via Google Authenticator app. Det gør at man kun kan logge ind hvis man også samtidig har mobilen ved hånden, og minimerer derfor risikoen for at hackere kan misbruge kontoen hvis de opnår adgang til kodeordet.

Der har været flere eksempler i 2022 på kryptobørser der går konkurs. Det er ofte når kryptomarkedet går dårligt at de bliver ramt fordi de har lånt for mange aktiver ud og i bund og grund gamblet for brugernes penge. Det har betydet milliarder af dollars i tab for uvidende brugere af disse kryptobørser og til dags dato ingen udsigt til at de kan få deres penge tilbage. Af denne årsag vil jeg anbefale kun at benytte disse kryptobørser til at købe kryptovaluta med sine almindelig valuta, for derefter straks at overføre dem til en personlig wallet. Beholder man sine kryptovalute på en centraliseret kryptobørs så løber man en risiko i det man overgiver sin private nøgle til dem der står bag børsen og dermed håber at de passer på både nøglen og ens penge.

Decentraliseret kryptobørs

Decentraliserede kryptobørser foregår ved at man køber og sælger kryptovaluta i mellem mange brugere i stedet for én centraliseret instans. Alle kan tilbyde likviditet på disse kryptobørser for at tjene en del af gebyrer, og en fordel er at der ikke er nogen der kan blokere eller stoppe disse transaktioner. Gebyrer vil ofte være lidt højere end hos centraliserede børser, og det er også nødvendigt allerede at have nogen kryptovaluta at handle med for at benytte en decentraliseret kryptobørs. De tager altså ikke imod bankkort eller bankoverførsler. Til gengæld er de meget sikre da du altid holder din egen private nøgle og ingen andre har direkte adgang til din kryptowallet.

Adgang til hjemmesider

Går du online for at lave noget arbejde på en kryptovaluta relateret hjemmeside så er det altid en god idé at dobbelttjekke at du befinder dig på den rette hjemmeside adresse (URL). Kriminelle opretter kopier af eksisterende sider og benytter forskellige metoder for at lokke folk til at benytte deres side i stedet, for på den måde af kunne stjæle loginoplysninger eller skaffe adgang til din wallet. Når man benytter nye sider kan det være en god idé at tjekke flere pålidelige kilder for at sikre at man er det rette sted. For eksempel kan man lave en Google søgning på hjemmesideadressen og sammenligne deres resultat med kilder fra sociale medier. Vil man bruge den samme side fremadrettet så kan man gemme den som et bogmærke i ens internetbrowser.

Generel sikkerhed

Har du mistet adgang til din kryptowallet eller vil du åbne den på en ny enhed, så får du behov for at bruge din seed recovery phrase. Det kræver at være ekstra varsom og bør kun gøres når du er sikker på at der ikke er andre der kan kigge med over skulderen eller overvåge dig digitalt. Det kan være svært at vide om der findes fjendtlig software på din computer som overvåger hvad du taster på tastatur. Sørg derfor altid for at have en god generel sikkerhed omkring din mobiltelefon og computer, det er et godt første skridt at blive god til generel sikkerhed før du begynder at investere i kryptovaluta. Benyt altid en god antivirus, benyt gerne en VPN service, klik ikke på mærkelige links og mails du ikke kender, lad være med at logge på offentlige WIFI netværk og andre lignende handlinger der kan true din cyber sikkerhed. Der findes et konstant flow af spam mails og annoncer på diverse sociale medier hvor kriminelle forsøger at snyde penge fra dig. De lover dig en sikker profit, hvilket ikke kan garanteres med noget og fælles for dem alle er at de vil have dig til at bruge penge på den ene eller anden måde. Hvis du oplever at nogen kontakter dig omkring kryptovaluta så pas ekstra godt på. Det er altid bedre selv at undersøge fra flere kilder hvordan man skal investere sikkert, frem for at stole på tilfældige opslag og annoncer på internettet.

VPN

VPN er kort for "Virtuel Private Network" (Virtuelt Privat Netværk). Ved at benytte en god VPN service kan man etablere en sikker forbindelse i mellem internettet og den enhed som benyttes. 

Du kan læse mere om det på siden VPN.

NordVPN faster than ever

Hacks / konkurser

Her er en liste over nogen af de værste hændelser i kryptoverdenen i 2022. Alle har forskellige årsager til at det gik galt og de har alle forskellige måder at komme videre fra situationen. Dette er ikke for at skræmme dig væk fra at investere i kryptovaluta. Det er for at vise hvor galt det kan gå. Selv ikke store etablerede virksomheder er sikre, hvis de ikke investerer fornuftigt og har fokus på god sikkerhed.

 

Største kryptobørs konkurser i 2022

Hodlnaut, august – 193 mio $

Zipmex, juli – 53 mio $

Voyager, juli – 1,3 mia $

Three Arrows Capital, juli – 3,5 mia $

Babel Finance, Juni – 280 mio $

Celsius, juni – 1,2 mia $

FTX, November – 9 mia $

Blockfi, November – 1,3 mia $

Core Scientific, December – 1,3 mia $

 

Største krypto hacks i 2022

Mango Markets – 117 mio $

Ronin – 624 mio $

Wormhole – 326 mio $

Nomad Bridge – 190 mio $

Beanstalk – 181 mio $

Harmony Bridge – 100 mio $

Mirror Protocol – 90 mio $

Fei Rari – 80 mio $

Crypto.com – 33,7 mio $

HEX krypto logo

Donation (Ethereum netværk):
0x688De28B129F780f970cE2f2886BA33855c1cBaF

Donation (Bitcoin):
bc1qzwxmtff3we7xra5h5t5yzszg6qhcdjq2f4y72j

Copyright © 2023 SetupHEX - info@setuphex.dk

SetupHEX.com for english

NordVPN faster than ever